20 jaar Le Tableau; 'we wensen uw kantoor veel baby's'.

 

20 jaar geleden ontstond bij Christ’l Dullaert in New York het idee voor Le Tableau. Een ‘uitzendbureau’ voor advocaten en notarissen, bedoeld om te voorzien in tijdelijke capaciteit bij de kantoren. We zagen daar, in NYC waar we destijds woonden, dat de kleine kantoren moeite hadden om opvang te regelen voor bijvoorbeeld zwangerschapsvervanging en dat de grote kantoren geregeld extra capaciteit zochten voor pieken in het werk. In Nederland bestonden dergelijke kantoren alleen voor het bedrijfsleven. Eenmaal terug in Nederland, begonnen we Le Tableau. Door de term ‘uitzendbureau’ aan ons bedrijf mee te geven, kwam de Orde van Advocaten direct in opstand. Dat kón toch echt niet in de chique wereld van de advocatuur. Het gevolg: publiciteit alom. Onze naam was direct gevestigd en dat er behoefte aan was, bleek al binnen enkele dagen. De aanvragen stroomden binnen. In de loop van de tijd stuurden we naar alle kantoren in Nederland geregeld ansichtkaarten met grappige teksten als ‘We wensen uw kantoor veel baby’s’, ‘ik ben er ff een paar maandjes niet’ en ‘let’s talk about flex, baby!’ Die kaarten belandden veelal op de prikborden van de secretariaten en die wisten dan wie ze moesten bellen in tijden van nood.

De zaken liepen in die eerste jaren gesmeerd, we werden genomineerd als een van de snelst groeiende bedrijven bij de FD Gazellen en we hadden in no time een stuk of wat accountmanagers rondlopen. En toen, toen kwam 2012. Tijdens de heide dagen met ons personeel tekenden we een blauwe lucht met een zonnetje, waar een klein donker wolkje voor dreigde te komen. Drie maanden later waren we 90 % van de omzet kwijt. ‘Uitzendbureaus’ merkten de financiële crisis als eerste. We hadden toen al een miljoenen omzet. Een jaar later hadden we vrijwel al ons personeel moeten laten gaan en waren we vrijwel door ons spaargeld heen. Afgeslankt gingen we verder, overtuigd dat de markt wel weer zou aantrekken. En dat gebeurde ook. Uitzendbureaus waren ook de eersten die de ommekeer merken. Het notariaat had tijdens de crisis, de onroerend goed markt lag op z’n gat van 2012 tot 2014, veel kandidaat notarissen ontslagen. Ze waren vanaf 2015 niet aan te slepen en nog is die markt niet in evenwicht. Nu, in 2024, sturen we geen kaarten meer met prikkelende teksten. Feitelijk doen we niet meer aan sales of pushmarketing. We werken voor een paar vaste kantoren en hebben daar een vertrouwensband mee. We laten enkel nog zeer ervaren advocaten en notarissen toe tot ons kandidaten bestand. Mede daardoor trekt men aan ons in plaats van andersom. Dullaert is nog wel eigenaar, maar gestopt als directeur van Le Tableau en geeft nu o.a. vaardigheidstrainingen aan rechters uit Bahrein, Koeweit en Jordanië. Ze is net terug uit Amman. Ook is ze onlangs bestuurslid van Lawyers for Lawyers geworden. Toen we Le Tableau startten hadden we de visie van Ben & Jerrie: have fun, make money and change the world. Het is ons nooit om het grote geld gegaan, dan waren we wel een cv schuiver op grote schaal geworden. Onze drive om de wereld een beetje beter te maken is er niet minder op geworden. We wensen uw kantoor derhalve nog steeds veel baby’s. Die maken de wereld immers een beetje leuker.

Rob Maaswinkel

Rob Maaswinkel

Rob Maaswinkel

Rob is partner van Le Tableau BV, meer dan 20 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2024 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.