Actualiteiten

Het laatste nieuws rondom Le Tableau en de advocatuur.

Anke Feenstra, partner bij Hertoghs Advocaten uit Breda, is donderdag op het Jonge Balie Congres in Utrecht uitgeroepen tot Patroon van het Jaar 2017. Twee van haar stagiaires nomineerden haar: voor hen is Feenstra een waar ‘boegbeeld en rolmodel’, aldus het juryrapport.

Hoewel Le Tableau ongeveer 12,5 jaar geleden is opgericht vanuit een visie de flexibele schil voor advocaten en notarissen te ontwikkelen, dankten we onze omzet in de eerste jaren vooral aan de vervanging van ‘zieken’ en niet aan de ‘pieken’. Veel van de ‘zieken’ waren zwanger.

Omdat we altijd evalueren na afloop van een opdracht, weten we ook hoe het vervangen van een zwangerschapsverlof ervaren wordt. Iedereen is meestal tevreden, vooral de terugkerende zwangere zelf.  Want wat is meestal het alternatief? Het verdelen van de dossiers onder de collegae. Het is zelfs maar de vraag hoe je, na je verlof, je dossiers terug krijgt. Als je ze al terug krijgt, want de leuke dossiers raak je ook nog wel eens kwijt. Je collega zit er immers na drie maanden al zo goed ‘in’ die zaak dat men het beter vindt als het dossier bij die collega blijft. Met een interimmer heb je dat risico niet, die vertrekt gewoon weer.

Daarnaast is het voor kantoor over het algemeen budgetneutraal om een interim advocaat of kandidaat notaris uit hetzelfde vakgebied in te huren. Wij adviseren altijd om een full time medewerker niet full time te vervangen. Gemiddeld genomen is drie a vier dagen genoeg. Een interimmer hoeft niet mee te doen aan vergaderingen,  jurisprudentiebesprekingen en uitjes dus dat scheelt weer tijd. Het is ook budgetneutraal omdat de terugkerende ex-zwangere gelijk weer met een ‘volle kast’ kan beginnen. 

Een interimmer kost door de bank genomen tussen de € 100 en € 175 per uur (afhankelijk van niveau, lengte contract en aantal uren per week). Stel dat het salaris van de medewerker die met verlof gaat ca € 100.000 bruto per jaar bedraagt en dat u ter vervanging een interimmer voor 3 dagen per week inhuurt. Dan bent u aan de kosten voor de interimmer én aan het volledige salaris van de medewerker ca € 200 per gedeclareerd uur kwijt. U houdt dan bij een tarief van € 250 per uur, nog altijd ca € 50 per uur over als bijdrage in de kantoorkosten. Nog los van de uitkering die u krijgt van UWV en de eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

Het vervangen van een zwangere collega kent vooral winnaars. De grootste winnaar bent u als werkgever echter zelf. U regelt het immers goed voor uw mensen. Maar ook uw cliënten zijn blij, die willen gewoon goed en zonder oponthoud geholpen worden.

Zwangerschap bij uw professionals is niet meer iets dat u overkomt, maar dat goed te plannen is. 

Rob Maaswinkel is kantoordirecteur van Le Tableau.   

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat het boek 'de Nieuwe Advocaat' uitkwam. Tijd voor een vernieuwde versie. De Nieuwe Advocaat is een boek geschreven door Christ'l Dullaert, Monique van de Griendt en Jurriaan Mensch. Thans is er een Engelstalige versie in tijdschriftvorm met geüpdatete interviews en is via de volgende link: New Perspectives for New Lawyers te lezen. 

Afgelopen weekend bezocht ik het Financial Times festival in Londen. In mijn boek Yoga in je Toga, over de toekomst van de advocatuur, adviseer ik af en toe eens iets te doen wat je normaliter niet zou doen. Waarom? Omdat je trends die je eigen vak kunnen beïnvloeden, vaak beter kunt spotten buiten de deur.

Dus nu maar eens niet naar een IT congres of een ABA bijeenkomst, hoe goed ze ook allemaal zijn. De veranderingen in de Nederlandse juridische wereld komen mijns inziens langzaam op gang, maar momenteel is vrijwel iedereen goed bezig en er gebeuren ook hele mooie dingen bij grote en kleine kantoren. Design thinking bestaat in Nederland nu echt, de T shaped Lawyer was het onderwerp van het vorige Jonge Balie congres en project management wordt al bijna een alledaags begrip. Kortom het leeft. Dan is het voor mij weer eens tijd for something completely different.

Als ik de Financial Times in handen heb lees ik die vaak van voor tot achter uit. De zaterdagse bijlage ‘How to spend it ‘(alleen al om de titel) laat je in een waanzinnige andere wereld binnen stappen en er werken geweldige columnisten bij de krant. Dit jaar was het de tweede keer dat er een Financial Times weekend festival werd georganiseerd. Een fantastisch boordevol programma met alle columnisten bekende sporters, top-koks, de top van de financiële wereld op een zaterdag bij het prachtige Kenwood House in Hampstead park. Voor degene die meer over Hampstead willen weten zonder er naar toe te gaan, bekijk de net uitgekomen gelijknamige film en je snapt waarom deze wijk zo populair is. De Financial Times organiseert dit omdat ook een krant buiten haar gebaande paden moet treden om levend te blijven.

Wat waren de lessen van het festival waar ik dan voor de eigen branche wat aan heb? Hoe geeft het inspiratie om weer eens wat anders te doen of te denken. Hierbij een greep mijn aanbod. Een soort update van Yoga in je Toga.

-        In een speciale editie die werd uitgereikt bij het Travel gedeelte van het festival las ik dat de markt van privé vliegtuigen enorm gegroeid was. Niet een groei van 5 of 10% maar naar sommige locaties wel 400%. Waarom? Omdat er naar bepaalde gewilde locaties als bijvoorbeeld party eiland Ibiza geen rechtstreekse vluchten (vanuit Londen) zijn. Kortom; zoek de niche markt. Er zijn sectoren die niet gewoon met de economie meegroeien, maar die extreem groeien. Die zijn er ook vast in de juridische wereld.

-        Een investeerder was bezig in het centrum van Londen , en over enige tijd in New York, locaties op te zetten waar senioren kunnen wonen. Er is een groeiende groep zeer fitte en kapitaalkrachtige ouderen die niet weggestopt willen worden. Bijzonder aan dit concept (bekijk hun mooie video’s maar eens via www.Auriens.com) is dat zij in het gebouw gemeenschappelijke voorzieningen als een bar en restaurant aanbieden. Verder is er een conciërge en er worden mensen uit de hotelwereld aangetrokken voor een interessante menu- en activiteiten agenda. Ook wij kunnen leren van de horeca in termen van vijf sterren service, goede manieren en entertainment. Ik vind dat de advocatuur en het notariaat daar nog heel veel mee kunnen doen om de ontvangst van hun cliënten of de inrichting van seminars te verbeteren, maar ook om te zorgen dat hun eigen professionals weten hoe ze een vork en een mes moeten vasthouden.

-        Het festival was op een grasveld waar allemaal tenten stonden. Per tent was er een thema wat de hele dag ingevuld werd met steeds blokken van 45 minuten. Er werd scherp geklokt en in alle tenten begon men keurig op tijd. Probleem bij menig in-house seminar: het programma loopt tot de borrel die ongeveer vijf uur zou beginnen volgens de aankondiging  Maar er wordt niet scherp getimed want als een enthousiaste advocaat eenmaal bezig is, is die bijna niet te remmen. Een groot deel van de gasten zijn daardoor weg als de borrel start. Dom want je bent je netwerkmoment - waar het eigenlijk om ging - kwijt.

-        Een top-kok vertelde dat desserts maar 7% van de totaal omzet van het restaurant uitmaakte terwijl de patissier, de koude keuken van het restaurant, zo goed was. Kunt u direct zo’n analyse maken? Welke professional of misschien bent u het zelf wel, is heel erg goed en levert in verhouding weinig op? Moet je de desserts dan maar schrappen of blijft het een vast onderdeel? Hoe dan ook; het is handig als je zo’n analyse hebt en op basis daarvan bewuste keuzes kunt maken. Niet maar doorgaan ‘omdat het altijd zo geweest is’.

Voor mij was het festival in ieder geval heel leuk en inspirerend. De kunst is parallellen te zien in een andere wereld, die je kunt gebruiken in je eigen wereld. Dat leidt tot creatievere ideeën dan ‘gluren bij de buren’ en daarmee word je anders en innovatiever dan je buren. Je Yoga in je Toga kent weer wat nieuwe moves.

 

Christ’l Dullaert

Le Tableau                                 https://www.ftweekendfestival.com/

              

De verkiezingen voor de Patroon van het Jaar 2017 gaan weer van start. Deze verkiezingen worden samen met de Stichting Jonge Balie Nederland georganiseerd.

Jury voorzitter

De jury gaat, onder leiding van voorzitter Christ’l Dullaert, gesprekken met een selectie van de genomineerde patroons aan. Op deze wijze is de uiteindelijk winnaar niet bij 'popular vote' gekozen, maar op basis van een geanonimiseerde inhoudelijke beoordeling door de jury. De prijs wordt tijdens het Jonge Balie congres uitgereikt.

De volledige jury bestaat uit:

• Mevrouw drs. mr. Christ’l Dullaert, juryvoorzitter en directeur Le Tableau BV te

Amsterdam

• Mevrouw mr. Monique van de Griendt, directeur Dialogue BV te Bussum

• De heer mr. Frans Knüppe, advocaat/partner Dirkzwager advocaten & notarissen te

Arnhem, lid van de Algemene Raad van de NOvA

• De heer mr. Raymond Arnoldus, patroon van het jaar 2016 en advocaat en curator bij

Bierens Incasso Advocaten te Amsterdam

• De heer mr. Werner Altenaar, voorzitter Stichting Jonge Balie Nederland en advocaat bij

Marxman Advocaten te Amersfoort

• Mevrouw mr. Marie-Cécile Kathmann, bestuurslid (portefeuille PR) Stichting Jonge Balie

Nederland en advocaat bij Ten Holter Noordam Advocaten te Rotterdam

• De heer mr. Tjerk Sigterman, voorzitter Jonge Balie Amsterdam en advocaat bij Vondst

Advocaten te Amsterdam

 

Waar moet de patroon van het jaar aan voldoen?

Een goede patroon beschikt over een groot aantal vaardigheden en competenties. Naast uitstekende mondelinge- en schriftelijke communicatieve vaardigheden is het vermogen om adequaat feedback te geven onontbeerlijk. De patroon is integer, stressbestendig en toont betrokkenheid bij de beroepsopleiding van de stagiaire. Vanzelfsprekend heeft een goed patroon een eigen beeld over de inhoudelijke ontwikkeling van het vak en de ontwikkeling van de stagiaire tot een goede advocaat. 

Stagiaires en medewerkers (1e, 2e of 3e jaars) die in dit profiel hun patroon herkennen, kunnen vanaf vandaag hun patroon nomineren voor de titel Patroon van het Jaar via de site www.patroonvanhetjaar.nl. De sluitingsdatum is 1 oktober 2017.

De Patroon van het Jaar is een initiatief van Prof. mr. C.E. (Edgar) du Perron, in zijn functie als decaan en professor van de Universiteit van Amsterdam, nu Raadsheer in de Hoge Raad en Drs. mr. Christ’l Dullaert van Le Tableau BV (bureau voor interim advocaten en notarissen) en is in 2008 voor het eerst georganiseerd.

Dit jaar zullen de verkiezingen worden georganiseerd door Le Tableau en Dialogue.

Voor vragen

Carole Huntjens, Dialogue BV, T 035 5411844, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Merel Vermorken, Le Tableau BV, T 020 5237600, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dit jaar bezocht Le Tableau, Lexpo 2017. Hierbij een verslag van de dag: Some take aways from Lexpo 2017

De crisis is over. We zien het aan de huizenmarkt die ooit de aanleiding vormde voor de wereldwijde crisis. In Amsterdam gaan de huizen weer als warme broodjes over de toonbank. En kijkend naar onze wereld: de interim kandidaat-notarissen zijn momenteel ook niet aan te slepen. In 2009 werden in 3 maanden tijd al onze interim kandidaat-notarissen naar huis gestuurd. Uitzendbureau's zijn immers de eersten die de crisis merken. Nu merkten wij gelukkig ook weer als eerste de ommekeer. Goed voor ons, maar helaas is het wel zoeken naar de kandidaat- notarissen, want zij zijn en masse het notariaat ontvlucht in de crisistijd.

Lees meer

Begin maart werden een aantal advocaten onderscheiden met vakprijzen. Waarin worden deze advocaten gewaardeerd? Mensenrechten of geld verdienen.

Lees meer

De digitalisering schrijdt voort, maar hoe blijven advocaten bij de tijd? Christ’l Dullaert en Paul Bartelings doen enkele suggesties. Zes vaardigheden om futureproof te worden.

Lees meer

Regelmatig horen wij dat kantoren (willen) kiezen voor een zogenaamde vaste flexpool. Hiermee wordt bedoeld een vaste groep van geselecteerde interimmers, exclusief ingezet kunnen worden bij drukte bij uw kantoor.

Lees meer

© 2005-2017 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.