Interimmers en Ikeakasten

Onderstaand artikel, geschreven door Christ'l Dullaert, verscheen in mei jl. op de website van De Jurist.

 

Interimmers

Herkent u het? Je koopt een kast bij Ikea voor een fijne prijs, je gaat met een blij gemoed dat ding in elkaar zetten en na zeer veel ergernis over de hoeveelheid schroeven en het veelvuldig raadplegen van de instructie staat het geval. Meestal nog scheef ook.

Veel succesvolle advocaten denken dat ze ook alles beter zelf kunnen doen. Als het erop aankomt, onderhandelen ze graag zelf over hun aankopen. Neem bijvoorbeeld de keuze van een interim-advocaat en het bijbehorend uurtarief. Daarbij meent men vaak efficiënter en goedkoper te werk te gaan, door dit zelf te regelen en niet door een gespecialiseerd bureau daarvoor in te schakelen. Maar vaak wordt het dan ‘goedkoop is duurkoop’, à la de scheef in elkaar gezette kast. Het mooiste compliment kreeg ik ooit van een HR medewerker van een top 5 kantoor: ‘We schakelen jullie in, want als partners zelf gaan onderhandelen, betalen we veel te hoge uurtarieven’. Hoe dat kan?

Als er een interimmer gezocht wordt, is er altijd haast. Want er is op de sectie iemand uitgevallen door ziekte, een andere medewerker heeft net opgezegd en al zijn vakantiedagen opgenomen of een nieuw project moet binnen een week zijn afgerond terwijl er een half jaar geleden akkoord is gegaan met een sabbatical van een ervaren medewerker. Paniek!

HR kan het ook allemaal niet aan en er moet ‘nu’ wat geregeld worden. Er wordt soms door de leidinggevende advocaat of door HR in de haast een interimmer via LinkedIn opgeroepen. Dat lijkt slim en goedkoop. De praktijk is echter dat zich allerlei lieden aanmelden, die zichzelf geschikt vinden, maar het niet zijn. Er is weinig tijd om zorgvuldig te selecteren en als je degenen die zich via LinkedIn gemeld hebben, niet snel netjes te woord staat, krijg je daar klachten over. Het kost eigenlijk alleen maar meer tijd, die er in feite niet is.

Nu weet ik ook wel, om met wc-eend te spreken, dat het lastig is om van onszelf te zeggen dat we de beste zijn. Maar ik weet wel dat we een toegevoegde waarde hebben. Met we, bedoel ik de bureaus die de bemiddeling van interim advocaten en notarissen serieus nemen en hun kandidaten vooraf spreken en screenen, niet op het moment dat er paniek is - dan lijkt namelijk bijna iedereen geschikt. En als je te kiezen hebt uit meerdere goede kandidaten, kun je ook een beter tarief voor de opdrachtgever realiseren. Bovendien kijk je als bemiddelaar niet alleen naar de prijs, maar ook naar de naar de inhoud van het werk ende kantoorcultuur van de opdrachtgever.

Ik sluit het zeker niet uit dat ik nog weer eens iets aanschaf bij de Zweedse meubelgigant, maar dan moet ik geen haast hebben. Het werkt voor mij alleen als ik ruim de tijd heb, de kast niet ‘morgen’ hoeft te staan en ik ook niet geïrriteerd raak als de kast misschien niet helemaal recht staat.

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.