Column: De boel bij elkaar houden

Onderstaande column, geschreven door Christ'l Dullaert, verscheen op 3 september jl. in De Jurist. 

 

_____________________

 

Het waren de woorden die Job Cohen uitsprak bij de aanvaarding van het burgemeestersambt van Amsterdam. Het klinkt makkelijk en velen vonden het te soft. Maar, het is best moeilijk om ‘de boel bij elkaar te houden’. Zeker in deze tijd.

De kantoren zijn nog steeds (vrijwel) leeg. Menigeen heeft te horen gekregen dat het ook per 1 september niet anders gaat worden, zonder dat er een nieuwe datum in het vizier is. De meeste juristen werken voorlopig dus ook merendeels vanuit huis. Het is daarom een hele uitdaging voor teammanagers, kantoordirecteuren, sectiehoofden en vele anderen om ‘de boel bij elkaar te houden’.

Onlangs zag ik een groepje van acht mensen keurig op gepaste afstand van elkaar lunchen en vergaderen bij café Karaat in de Houthavens. Het zag er best do-able en gezellig uit. Maar hoe doe je dat met een groter team als borrelen en vergaderen eigenlijk niet mag?

Het enige dat ik eigenlijk als een reële bijeenkomst-mogelijkheid zie, is een groepswandeling die, weer of geen weer, gewoon doorgaat. Ik ben zelf een aantal keren met groepen juristen, al vergaderend, op stap geweest. Deze wandelingen vonden plaats in pre-corona tijd, toen het nog niet hoefde, maar zouden ook nu heel goed inzetbaar zijn. Mensen in tweetallen laten lopen, een onderwerp of vraag meegeven en bewaken dat de tweetallen wisselen na bijvoorbeeld 45 minuten. Het voordeel van de tweetallen is dat ook de meer introverte teamleden aan het woord komen. Dat is bij een digitale meeting veel moeilijker, ook als die gestructureerd is.

Dan is het nog de kunst om mensen een goede vraag mee te geven. Voor het jaarboek corporate governance schreef ik een hoofdstuk over de kunst van het actief luisteren en daarbij nam ik ook de verschillende soorten vraagstellingen mee. http://www.jaarboekcorporategovernance.nl/wp-content/uploads/2014/11/2012JBCG_H14_Dullaert.pdf

In de mediation-wereld is een van de hoofdtaken van de mediator het faciliteren van de onderhandelingen tussen de ‘ruziemakers’. Niet door zijn eigen visie te geven, maar door goede vragen te stellen. En mediators weten dat een goede vraag niet een lineaire vraag is: de wat? wanneer? hoe laat? vragen, geven vaak weinig nieuwe informatie. 

Als je dan toch een keer ‘het bos’ in gaat, is het best aardig op dit verschillende soorten vragen te oefenen. Gooi een circulaire en een relationele vraag (zie punt 4 bij de link) in de tweetallen en het kan een interessante wandeling worden. 

Na een goede wandeling met je team, red je het wellicht tot de komst van een vaccin. En je zal zien, ook als het niet meer nodig is, zal deze vorm van overleg goed bevallen.

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.