Column: Op dieet: 5:2

Onderstaande column, geschreven door Christ'l Dullaert, verscheen op 24 juli jl. in De Jurist (Financieel Dagblad)

 

Er zijn veel mensen die hun hele leven al op dieet zijn. Natuurlijk met wisselend succes, anders waren ze er niet zo lang mee bezig. Een makkelijke methode die het tegenwoordig goed doet, is het intermittent fasting, en een variant daarop is het 5:2 dieet. Je eet vijf dagen normaal en twee dagen eet je weinig tot niets. Het bevrijdt je van calorieën tellen of met weegschaaltjes werken.

 

Afgelopen week kwam ik de 5:2 variant tegen in een artikel in de Financial Times. Nu als een methode om je sociale leven op peil te krijgen. De populaire tv kok Nigella Lawson schijnt het de laatste maanden in te zetten. Vijf dagen doet ze thuis gewoon haar eigen dingen en slechts twee dagen per week plant ze sociale activiteiten met anderen buiten de deur.

Ik stuurde het artikel gelijk door naar een vriendin die mij daags ervoor had verteld dat veel van haar jonge vriendinnen kampten met burn-out verschijnselen. Om diezelfde reden houdt arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir, via onder andere sponsoring van de Jonge Balie activiteiten, voeling met de jonge professionals uit de juridische wereld. Movir zag het uitvalpercentage onder jonge advocaten de laatste jaren namelijk sterk stijgen.

Ik ben eerlijk gezegd benieuwd of die arbeidsongeschiktheids-getallen na corona - wanneer dat zal zijn weet natuurlijk niemand - verbeteren of verslechteren. Aanvankelijk dacht ik dat er wel veel meer burn-outs onder professionals zouden moeten volgen, met name voor diegenen die met jonge kinderen thuis werken in een niet ideale woonomgeving. Ook voor startende professionals is het moeilijk; zij moeten met veel minder begeleiding hun werkende leven starten soms vanuit een studentenhuis waar het niet erg rustig is.

 

FOMO

Maar de meeste professionals hebben misschien wel profijt van de uitval van vele sociale activiteiten. Niet meer allerlei borrels en tentjes, dat scheelt. Dat is ook een soort intermittent fasting. Niet corona, maar de FOMO (Fear Of Missing Out) deed hen de das om. Instagram en Facebook-pearpressure, naast 24 uur bereikbaarheid vanuit het werk (het liefst met een strak lichaam), zijn de ingrediënten voor een potentiele burn-out.

Ik merk dat ik er naar neig te denken dat ‘wij’ ‘vroeger’ niet zo zanikten over werkdruk. Dat ‘we’ het gewoon ‘deden’. Maar dat is niet terecht. Vóór de uitvinding van de IPhone, Facebook en voor sommigen zelfs voordat de e-mail bestond, was er wezenlijk minder 24-uursdruk. En wat je buren of vrienden allemaal uitvraten in hun vrije tijd, moest je bij wijze van spreken bij het koffieapparaat horen of in de krant lezen.

Kom dus niet aan met die vergelijking, als jongeren om je heen dreigen te bezwijken. Dat betekent dan ook dat je zelf niet permanent beroep op hen moet doen in het weekend of in de avond. Wil je voorkomen dat jongeren op te jonge leeftijd het niet redden, leer ze dan dat ze niets missen door bijvoorbeeld hun telefoon een aantal uren uit te zetten.

Als werkgever, als manager, afdelingshoofd of teamleider ligt hier een taak. Ga met jouw sectie, afdeling of collega eens op een 5:2 dieet. Zou de wereld dan vergaan? Ik moet zeggen dat ik dat intermittent fasting ook toepas met mijn voeding, en het is opvallend hoe makkelijk dat is.

 

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.