Column: Is het nog wel leuk op kantoor?

Onderstaande column, geschreven door Christ'l Dullaert, verscheen op 11 juni jl. in De Jurist (Financieel Dagblad)

Onlangs hoorde ik dat een werknemer zijn pensioen twee jaar naar voren had gehaald, omdat zijn werk zonder kantoor niet meer leuk was. Of, zoals een vriendin me onlangs zei; “al die rotmails deed ik vroeger tussendoor, nu is dat het enige wat ik doe”. 

Zelf heb ik ‘het kantoor’ al lang achter me gelaten. Ik heb echter jaren last van een soort fantoompijn gehad. Mijn werk liep prima door vanuit de shared office space en dat alles digitaal moest worden en niet meer in een fysieke kast zat, was niet meer dan logisch. En toch was er dat gemis. Het gemis van de meest banale dingen: de kantoorroddels, een slaande deur of een bijna burned out collega aan je bureau. En vergeet vooral de borrel niet, hét smeermiddel van een echt kantoor.

Op dit moment wordt de terugkeer naar ‘het kantoor’ op vele plekken geleidelijk ingezet. Alle aanpassingen zijn logisch, maar wordt het nu op kantoor wel weer leuk? Er is geen borrel, het koffieapparaat zal afgeplakt zijn en wie kom je tegen in de gangen?  Neem de horeca, die is nu ook weer open, maar ik vind het in de buurtkroeg toch heel wat minder gezellig met al die afstand.

Wie weet gaan de kantoren nog wel terug naar de tijd toen ik advocaat was: iedereen een eigen kamer, tussen de middag buiten je eigen broodjes eten en om half vijf werd er op iedere kamer nog een kopje koffie gebracht. Klinkt zeer coronaproof nietwaar?

Mijn man stuurde me onlangs foto’s van onze nieuwe bijen- vriendelijk aangelegde tuin. Een foto van de nieuwe aanplant op 23 april (toen ik dacht: ik heb veel te weinig geplant, dit gaat niets worden) en een foto van 1 juni (toen ik dacht: ik heb ze te dicht op elkaar geplant, hoe ga ik deze tuin in toom houden?). Zo snel kan het gaan in krap twee maanden tijd.

Is in een periode van een paar maanden ook het kantoor fundamenteel veranderd? Gaan we straks op het platteland wonen en komen we nog maar een dag per week naar kantoor? En is alles wat sjeu geeft aan het kantoorleven helemaal verdwenen? Ik geloof dat mijn fantasie tekort schiet, net als met die tuin. Wie weet is over nog eens twee maanden alles weer terug bij het oude en is het gewoon weer leuk op kantoor.

 

Christ’l Dullaert

Jurist en rechtsfilosoof, directeur Le Tableau B.V.

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.