Ondernemerschap in tijden van crisis

Onderstaand artikel, geschreven door Christ'l Dullaert, verscheen 2 april jl. in De Jurist (Financieel Dagblad) 

 

Midden in de recessie van 2009 schreef ik het boek ‘Yoga in je Toga’. Het boek probeert met name voor de juridische wereld een antwoord te geven op het werk in een nieuwe werkelijkheid. Van één van mijn broers, die theologie studeerde, hoorde ik overigens dat het voor theologen ook een uitermate bruikbaar boek zou zijn omdat het in die wereld ook nog wel eens ontbreekt aan fantasie. 

Onderdeel van een lezingencyclus die na de publicatie van mijn boek op gang kwam, was een avond die ik gaf voor de notarissen in Amsterdam. De zaal van een van de Zuidas-kantoren zat bomvol. Eén van mijn power- points liet een foto van een egel zien die stilstaat en kijkt in een paar autokoplampen. Het leek mij symbool voor de reactie van veel notarissen op de economische situatie van dat moment. Na afloop van mijn lezing was de zaal doodstil en er werd geen enkele vraag gesteld. Ik dacht dat ik de plank totaal had misgeslagen of de luisteraars verschrikkelijk had beledigd. Ik vroeg aan de toenmalige voorzitter wat ik verkeerd had gedaan. “Niets,” zei ze. “Je sloeg de spijker op z’n kop. Dit moest men horen.”

Mijn Yoga in Toga boek heb ik afgelopen week nog eens herlezen. De praktijkvoorbeelden die ik destijds aanhaalde zijn verouderd, maar de ‘oplossingen’ om creatief te ondernemen gelukkig niet. 

Voor velen is de eerste reactie op een extreme verandering precies hetzelfde: stilstand. Net als de egel. In 2009 hield ik de notarissen voor dat zij mooie jaren als ondernemer hadden beleefd. Maar hoe ziet je ondernemerschap er uit in tijden van grote stress? Je gaat het dan niet redden met stilstaan. Dan komt het aan op grote creativiteit in je ondernemerschap.

In mijn boek haal ik de scenariomethode en het brainstormen aan als goede manieren om de creativiteit op gang te brengen. De scenariomethode is ooit bedacht door een Shell topman. Ver voordat de oliecrisis van 1974 in zicht was, gingen een aantal Shellmensen met deze methode aan de slag. Je wordt gedwongen om allerlei scenario’s uit te werken, zelfs de (op dat moment) meest onwaarschijnlijke. Toen er daadwerkelijk een oliecrisis uitbrak, had Shell de draaiboeken al klaarliggen en uiteindelijk bracht het Shell enorm veel voorspoed in die rare tijd. Ik hoop dat Shell, ook nu ook een scenario in de kast heeft liggen. 

Ook brainstormen is een goede methode om je creativiteit op gang te brengen. Je kunt in een groep of alleen aan de slag met pen en papier of je laptop. Je neemt je voor in ieder geval twintig ideeën op te schrijven die zouden helpen in de huidige situatie. De eerste drie ideeën die je noteert, zullen waarschijnlijk niet heel opzienbarend zijn. Dat zal wel iets zijn als kostenbesparing, literatuur gaan lezen en je p.c. opruimen. Goede kans dat alles wat er daarna uit je pen komt veel origineler is en nog grotere kans dat idee nummer 19 eigenlijk best briljant is. Je kunt deze puntenlijst  ook nog eens met een goede vriend of vriendin gaan doornemen. Virtueel biertje erbij en wie weet komt uit dat gesprek nog iets origineels voort dat eigenlijk niets met de huidige situatie te maken heeft.

Ik zie een egel die zijn hoofd wegdraait van de koplampen en naar betere oorden loopt.

Veel sterkte!

 

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.