Lustrum Event Wijn & Stael Advocaten

Ter ere van het 70-jarig bestaan van het advocatenkantoor Wijn & Stael vond afgelopen donderdag in Tivoli Vredenburg het Lustrum Event plaats. Centraal deze avond was niet het terugblikken naar de afgelopen 70 jaar, maar juist het vooruit kijken. In het kader van dit thema had Wijn & Stael TEDx spreker en filosoof Ruud Veltenaar uitgenodigd.

Hij kan namelijk als geen ander de ontwikkelingen in de technologie en economie vertalen naar de impact die dat heeft op ons leven en werk. In deze 1,5 uur durende interessante lezing werd door hem een beeld geschetst van de toekomst en gaf hij aan dat we op een keerpunt in onze geschiedenis staan. We leven nu eenmaal in een turbulente wereld, die in rap tempo transformeert naar een volgende fase in onze beschaving. Waarom zou je bijvoorbeeld geen microchip met cognitieve vaardigheden kunnen implanteren in de hersenen als je minder slim bent? Ruud vergelijkt dit ‘upgraden' van de hersenen met het gaan dragen van een bril indien je slechtziend bent. Hoewel dit nu nog allemaal erg futuristisch en onwerkelijk lijkt, gaat het volgens Ruud zeker niet lang meer duren voordat dit wel degelijk verwezenlijkt kan worden. Hij stelt zelfs dat mijn toekomstige kleinkinderen in shock zullen zijn als ze te horen krijgen dat hun opa zijn gehele studietijd door heeft moeten komen zonder de hulp van zo’n hersenchip. Innovatie is exponentieel en het is belangrijk dat we ons daar naar gaan aanpassen, in plaats van dat we er tegenin gaan met morele bezwaren. Dit belang blijkt bijvoorbeeld uit het advies dat in de jaren ’80 werd gegeven aan AT&T om zeker niet te gaan investeren in de mobiele communicatie, omdat het niet rendabel genoeg zou zijn. Ondertussen weten we wel beter.. Bedrijven dienen zich dus te conformeren aan deze positieve ontwikkeling om überhaupt een meerwaarde te kunnen creëren in deze wereld.

Al met al vond ik de lezing een echte eye-opener, waar ik zeker nog aan zal terugdenken. Vooral als ik mijn volgende tentamenweek moet zien te overleven zonder hersenchip..

Geschreven door Quinten Groenendaal, student-assistent bij Le Tableau - Juni 2018

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.