Law Practice Division - Santa Fe

Dat kunnen die Amerikanen, congresseren op fantastische locaties. Op die manier is het voor de hele familie interessant en bij de borrel zijn daarom niet alleen advocaten aanwezig, maar meestal ook de partner en soms zelfs de kinderen.

Het begint er natuurlijk mee dat de meeste Amerikanen zeer weinig vakantiedagen hebben. Denk aan 10 tot 14 dagen per jaar. Dan zijn de meeste congressen ongeveer 2 dagen en de reisafstand binnen de VS is ook nog eens enorm, dus het is dan niet zo gek dat de advocaat zijn partner meeneemt naar een congres op een mooie plek.

De naam Santa Fe rinkelde al jaren in mijn oren. Weliswaar heb ik een aantal jaren in de V.S. gewoond en toen ook veel gereisd, maar 52 staten heb je niet zomaar bezocht. Santa Fe ligt in de staat New Mexico (in het nieuws was ook een Santa Fe in de staat Texas...) en is één van de oudste steden van de V.S. Het was één van de eerste nederzettingen van de Spaanse veroveraar en de stad heeft dus roots die ouder zijn dan die van New York.

In New Mexico liggen 19 indianenreservaten, veelal met een eigen casino en de gelegenheid om – betaald- een zogenoemd ‘Pueblo’ te bezoeken.

Ik kwam voor de Law Practice Management Division van de ABA. Omdat het een half- year meeting was, is deze van een veel kleinere schaal dan de jaarvergadering. Toch waren er CLE programma’s (vergelijkbaar met onze PE punten), dus voor mij was er – naast het netwerken- genoeg interessants.

Zo was er een workshop over technologie voor éénpitters en kleine kantoren. Bomvol praktische tips voor encryptie, vele andere vormen van beveiliging en ook praktische kwesties rond het 'doodvallen' van een advocaat. Ofwel, wat doe je als iemand plots uitvalt, wie heeft dan de passwords, de toegang tot de telefoon en wie sluit de social media af. Het is net als het opmaken van een testament; geen dagelijkse of leuke bezigheid, maar je kunt het maar beter geregeld hebben.

Dan was er nog een interessante workshop over het welzijn van de advocaat. Wat doe je ter voorkoming van een burnout. Helpt het als je nerveus bent om te zeggen ‘blijf kalm’(neen) en wat kunnen kantoren doen ter voorkoming van ziekte. De resultaten van een onderzoek onder vele Amerikaanse advocaten werd gepresenteerd door Susanne Bradford. Zij was net gepromoveerd op dit well-being onderwerp. Voor meer info, zie het rapport https://www.americanbar.org/content/dam/aba/images/abanews/ThePathToLawyerWellBeingReportRevFINAL.pdf . Daarin staan tips voor zowel werkgevers, ordes van advocaten en rechtenfaculteiten om het welzijn van hun mensen te verbeteren.

Tenslotte stond er nog op het programma wat te doen bij brand, overstromingen en andere disasters. Het leek mij nu typisch zo’n Amerikaans paniek onderwerp, maar daar kwam ik toch op terug na een gesprek met een advocaat uit Puerto Rico. Na een orkaan afgelopen najaar was zijn praktijk nog steeds niet op het oude niveau. Hij verwachtte dat het beslist nog lang zou duren voor hij alles weer echt op orde had. Hij overwoog zelfs te gaan verkassen naar Californië. Een advocaat uit Houston vertelde dat haar kantoor onlangs nog drie weken, na een zware onweersstorm, zonder stroom had gezeten.

Al met al dus- ook met het oog op allerlei gevolgen van klimaatverandering, helemaal geen idioot onderwerp.

Het congres eindigde met een toer langs allerlei galerieën in Santa Fe. In de bus op weg daar naar toe werd ons verteld dat ongeveer 85% van de inwoners van deze stad ‘iets met kunst doen’.

Santa Fe heeft overigens een zeer droog klimaat (7% vochtigheid) en een hoge ligging (2000 meter). Dus naast mijn jetlag was het ook door deze lokale omstandigheden, zaak zeer veel water te drinken. Dat was lastig, want de receptie aansluitend aan het galerie bezoek, vond plaats in een prachtige tuin bij een watervalletje begeleid door Zen achtige muziek. Dan denk je toch eerder aan een glas koele Chardonnay.

De omgeving van Santa Fe komt regelrecht uit een Western. De Rio Grande (die helemaal niet zo groot was) stroomt langs rotsblokken door de prairies en er is niet veel fantasie voor nodig om een indiaan of een cowboy over de vlakte te zien rijden.

Het was een mooi avontuur en ik ga bij thuiskomst maar eens de beveiliging nog beter regelen, passwords opslaan eens kijken hoe de wereld er uit zou zien zonder stroom (en wat voor maatregelen daarvoor genomen moeten worden) en daarna ga ik aan mijn well being denken door over het volgende congres te fantaseren. Ik zag dat er een volgende meeting in Vail, Colarado, komt. Daar knapt een mens vast van op.

Christ’l Dullaert

23 mei 2018

 

Santa Fe

 

  • Foto vlnr: Ramón Vinãs-Bueso (Puerto Rico), Maaswinkel (Le Tableau), Jim (Los Angeles, producer/echtgenoot van Cyndi Thomas CFO Gray Duffy), Debra Bruce (Houston).
Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.