Interim opvang zwangere collega; iedereen blij.

Hoewel Le Tableau ongeveer 12,5 jaar geleden is opgericht vanuit een visie de flexibele schil voor advocaten en notarissen te ontwikkelen, dankten we onze omzet in de eerste jaren vooral aan de vervanging van ‘zieken’ en niet aan de ‘pieken’. Veel van de ‘zieken’ waren zwanger.

Omdat we altijd evalueren na afloop van een opdracht, weten we ook hoe het vervangen van een zwangerschapsverlof ervaren wordt. Iedereen is meestal tevreden, vooral de terugkerende zwangere zelf.  Want wat is meestal het alternatief? Het verdelen van de dossiers onder de collegae. Het is zelfs maar de vraag hoe je, na je verlof, je dossiers terug krijgt. Als je ze al terug krijgt, want de leuke dossiers raak je ook nog wel eens kwijt. Je collega zit er immers na drie maanden al zo goed ‘in’ die zaak dat men het beter vindt als het dossier bij die collega blijft. Met een interimmer heb je dat risico niet, die vertrekt gewoon weer.

Daarnaast is het voor kantoor over het algemeen budgetneutraal om een interim advocaat of kandidaat notaris uit hetzelfde vakgebied in te huren. Wij adviseren altijd om een full time medewerker niet full time te vervangen. Gemiddeld genomen is drie a vier dagen genoeg. Een interimmer hoeft niet mee te doen aan vergaderingen,  jurisprudentiebesprekingen en uitjes dus dat scheelt weer tijd. Het is ook budgetneutraal omdat de terugkerende ex-zwangere gelijk weer met een ‘volle kast’ kan beginnen. 

Een interimmer kost door de bank genomen tussen de € 100 en € 175 per uur (afhankelijk van niveau, lengte contract en aantal uren per week). Stel dat het salaris van de medewerker die met verlof gaat ca € 100.000 bruto per jaar bedraagt en dat u ter vervanging een interimmer voor 3 dagen per week inhuurt. Dan bent u aan de kosten voor de interimmer én aan het volledige salaris van de medewerker ca € 200 per gedeclareerd uur kwijt. U houdt dan bij een tarief van € 250 per uur, nog altijd ca € 50 per uur over als bijdrage in de kantoorkosten. Nog los van de uitkering die u krijgt van UWV en de eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

Het vervangen van een zwangere collega kent vooral winnaars. De grootste winnaar bent u als werkgever echter zelf. U regelt het immers goed voor uw mensen. Maar ook uw cliënten zijn blij, die willen gewoon goed en zonder oponthoud geholpen worden.

Zwangerschap bij uw professionals is niet meer iets dat u overkomt, maar dat goed te plannen is. 

Rob Maaswinkel is kantoordirecteur van Le Tableau.   

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.