De overname markt; blijf slank, flexibel en vol zelfkennis.

De crisis is over. We zien het aan de huizenmarkt die ooit de aanleiding vormde voor de wereldwijde crisis. In Amsterdam gaan de huizen weer als warme broodjes over de toonbank. En kijkend naar onze wereld: de interim kandidaat-notarissen zijn momenteel ook niet aan te slepen. In 2009 werden in 3 maanden tijd al onze interim kandidaat-notarissen naar huis gestuurd. Uitzendbureau's zijn immers de eersten die de crisis merken. Nu merkten wij gelukkig ook weer als eerste de ommekeer. Goed voor ons, maar helaas is het wel zoeken naar de kandidaat- notarissen, want zij zijn en masse het notariaat ontvlucht in de crisistijd.

Wat ook aantrekt is de M&A markt. Je hoeft maar een  beetje geïnteresseerd de krant te lezen en je ziet het.  Alles erop dat we aan de vooravond van een fusie en overname golf staan. Goed nieuws voor de M&A kantoren. Een trend die zich echter nu ook aandient zijn fusies en overnames in de markt voor advocatenkantoren zelf. De 10 grootste Amerikaanse en Britse M&A kantoren zijn de afgelopen paar jaren explosief gegroeid. Het lijkt een kwestie van tijd dat ze langzaam maar zeker uit zullen breiden in Europa en Azië met behulp van overnames. Ik denk dat dit een opportunity is en geen bedreiging. Zorg dat u de boot niet mist.

Een paar tips, voor het geval dat...

Overleg met uw accountant. Een fiscale balans wijkt af van een (gewenste) economische balans en die laatste balans is bepalend voor de overname som. In de praktijk heeft uw accountant gemiddeld 3 jaar nodig om uw bedrijf boekhoudkundig verkoop-klaar te maken.

Minimaliseer uw kosten, maximaliseer uw winst en flexibiliseer uw arbeid. De verkoopprijs van uw kantoor wordt mede bepaald aan de hand van de omzet-winstverhouding. Hoe minder vaste personeelskosten daarbij, des te beter.  Flexibiliseer uw arbeid. Zet meer interimmers in bij pieken en zieken. Kijk kritisch naar uw overhead.

Een overnameproces gaat met veel onrust onder het personeel gepaard, maar dat weten vele advocaten en notarissen al uit de eigen praktijk. Laat onderhandelingen aan een derde over, maar ook dat wist u al. De verleiding is natuurlijk groot om met al uw kennis alles zelf te doen. Zelfkennis is in dit geval belangrijker; brand je poten niet aan een zelf-verkoop, want dat wordt een uitverkoop.

Christ'l Dullaert

Christ'l Dullaert

Christ'l is Partner van Le Tableau BV, meer dan 15 jaar gespecialiseerd in tijdelijke plaatsingen van advocaten en kandidaat-notarissen.

© 2005-2021 Le Tableau. Alle rechten voorbehouden.